Vida sana

http://www.salud180.com/sites/default/files/styles/wide/public/field/image/2013/03/intimidad_de_pareja_1-.jpg?itok=kj4goeDm

Viu la sexualitat sense mals de cap! Els mètodes anticonceptius et permete’n gaudir de la sexualitat evitant el risc d’embarassos no planificats i previndre en alguns casos, les infeccions de transmissió sexual. La quantitat de mètodes és molt variada, i cada persona haurà d’escollir el qui millor li vinga, tenint en compte la recomanació mèdica, l’edat, la situació personal, el tipus i la freqüència de les relacions.

En el moment de triar el mètode anticonceptiu mes apropiat per a tu, és convenient  que conegues els diferents tipus i la seua correcta utilització,  així com els seues avantatges i desavantatges. A més és recomanable que ho consultes amb el teu metge, ja que hi ha mètodes anticonceptius que requereixen d’unes proves periòdiques. En aquesta secció et mostrem el diferents mètodes d’anticoncepció.

MÈTODE BARRERA

MÈTODES HORMONALS

MÈTODE DIU (DISPOSITIU INTRAUTERÍ)

MÈTODES ANTICONCEPTIUS PERMANENTS

MÈTODE D’ANTICONCEPCIÓ D’URGÈNCIA

manzana corazon

Segur que alguna vegada has escoltat parlar de sexualitat, però lo cert és que aquest concepte és molt mes ampli del que pugues imaginar. La sexualitat te un paper fonamental en el desenvolupament d’una vida plena i satisfactòria, on interactuen factors biològics, psicològics socials, ètics, polítics, econòmics, culturals, legals, històrics i religiosos.

diu 1

Es tracta d’un petit dispositiu de polietilè amb un filament metàl·lic (habitualment de coure), que es col·loca a l'interior de l'úter. El seu objectiu es dificultar el pas dels espermatozous i produir una resposta inflamatòria en l’úter per evitar l’embaràs. Per a utilitzar aquest mètode, en primer lloc,  s’ha de fer una visita mèdica, per descartar possibles contraindicacions, i comprovar que no es te cap infecció. Habitualment el dispositiu es col·loca quan es té el sagnat menstrual i així reduir les molèsties.

A pesar de que la seua eficàcia és molt elevada, 98%,  aquest mètode no és molt recomanable per a les noies joves, per un lloc perquè no han tingut cap embaràs i per l’altre, perquè no protegeix de la sida ni de les infermetats de transmissió sexual.

Si et decideixes per aquest mètode, has de saber que te una durada aproximada entre quatre i cinc anys, en els que cal fer-se controls ginecològics periòdics.

barrera 1

Preservatiu masculí

El preservatiu o “condó”, és tracta d’un mètode anomenat de barrera, que impedeix el contacte entre els espermatozoides i l’òvul.  L’ús del preservatiu és molt indicat per als joves, ja que la seua eficàcia és molt alta, protegint de l’embaràs, de la sida i per tant de les infeccions de transmissió sexual (ITS).  No mostra cap contraindicació i es pot obtenir fàcilment a les farmàcies o als supermercats.

Aquest mètode consisteix en una funda prima i elàstica, freqüentment de làtex, dissenyada per a recobrir el penis erecte abans de la penetració i així evitar l’embaràs.  Procura conservar-lo adequadament en un lloc sec, en poca llum i a temperatura ambient, mira la data de caducitat i utilitza-lo correctament.

Saps que?

-El preservatiu masculí és en un 98% efectiu, sempre que el seu ús siga l’adequat.

-És d'un sol ús.

-En cas de trencament o de retenció del preservatiu a la vagina, es pot fer un tractament per tal d'evitar un possible embaràs. Se'n diuanticoncepció d’urgència o "pastilla del dia després".

-També es poden trobar preservatius d’altres materials com el poliuretà, en cas que sigueu al·lèrgics al làtex.

-Ni han de moltes formes i grandàries.

-No s’ha d’utilitzar amb lubricants, ni vaselines que continguen olis, ja que això debilitaria el preservatiu. Els lubricants han de ser de base d’aigua (en forma de gels).

-Es diu que el preservatiu fa perdre plaer, sensibilitat o l’espontaneïtat del moment.  Així mateix pot convertir-se en el joc eròtic de la parella, a on el preservatiu siga un objecte lúdic i divertit.

Preservatiu femení

Consisteix en una funda de poliuretà fi i flexible, que s’adapta perfectament a la vagina. Es compon de dos anelles a cada extrem: l’anella mes petita es col·loca al fons de la vagina i l’altra anella que és més gran permaneix a l’exterior. Aquest mètode anticonceptiu al igual que el preservatiu masculí, és un mètode de barrera d’un sol ús,  que protegeix del embaràs, de les infeccions de transmissió sexual i del VIH.

L’utilització d’aquest mètode és senzilla, ja que es pot col·locar abans de la relació i no cal llevar-lo immediatament després del coit, a diferencia del masculí. Aquest preservatiu es pot trobar en farmàcies i botigues, no siguent necessària la prescripció mèdica. En qualsevol dels casos, si tens dubtes pots consultar-ho amb un professional.

Saps que?

-El preservatiu femení es en un 95% efectiu.

-No te efectes secundaris.

-A soles es deu d’utilitzar quan tens una relació sexual.

-No es pot utilitzar junt al preservatiu masculí.

-El seu material no causa tantes al·lèrgies com pot ocórrer amb el làtex del preservatiu masculí.

-Pot introduir-se en la vagina fins a huit hores abans de la relació sexual.

barrera 2

Diafragma

Abans d’existir la píndola o els dispositius intrauterins, l’únic mètode fiable era el diafragma. El diafragma és una caputxa de goma (làtex o silicona) que s’introdueix en l’úter cobrint l'entrada de la vagina. També és un mètode "barrera", com els preservatius masculins i femenins. Cal dir que és un mètode eficaç en la prevenció de l’embaràs, però NO protegeix de les ITS, ni de la sida.

És fonamental utilitzar-lo amb una crema espermaticida així que es deurà d’untar tant per fora com per dins de espermaticida abans de introduir-lo. El diafragma es deu col·locar abans de la relació sexual i no es podrà retirar passades les sis hores desprès de la ejaculació.

Si decideixes usar aquest mètode, hauràs d’anar a un centre de planificació familiar per a la seva prescripció. A On els professionals t’indicaran que diafragma és el mes adequat per a tu, ja que existeixen diferents mides, i al mateix temps, t’explicaran com es col·loca correctament. També és recomanable una revisió periòdica, puix la mida del diafragma port variar amb el temps.

Saps que?

Si tens més d'una relació seguida, s'ha d'afegir espermaticida cada vegada, sense treure el diafragma.

-Cal aconseguir-ne un de nou cada dos, tres o quatre anys.

barrera 3

permanents 1

Què són? En què consisteixen? Aquests tipus de mètodes com el seu nom indica, son permanents, tot i que en alguns casos es poden fer reversibles. Estan indicats per aquelles persones que no volen tindre més fills. L’eficàcia d’aquestos mètodes és del 100%, per això és un procediment molt més complex que altres mètodes contraceptius, puix requerís d’una operació quirúrgica.

Per a l’esterilització femenina, habitualment es practica la lligadura de trompes, la qual consisteix en una intervenció quirúrgica en la que s’obstrueixen les trompes de falopi per a impedir que l’òvul es trobe amb el espermatozous. Aquesta esterilització requerís d’anestèsia general i ingrés hospitalari.

La histeroscopia, és una alternativa més nova que la lligadura de trompes; en aquest cas s’introdueix en la vagina un xicotet implant de titani que provocarà una fibrosis i serà l’encarregat d’obstruir les trompes per evitar l’embaràs. Aquest mètode, a diferencia de l’anterior no requereix hospitalització ni anestesia general.

I per últim la vasectomia o esterilització masculina, es tracta d’una intervenció quirúrgica que tampoc necessita hospitalització; en aquests mètode es tallen els conductes seminals, evitant la trajectòria dels espermatozous.

Hi ha que destacar que la eficàcia d’aquestos mètodes es molt elevada, que no interfereixen en les relacions sexuals ni en el desig, però que només son indicats per a persones que no volen tindre més fills o que sofrixen alguna malaltia.

hormonals 1

Els mètodes hormonals tenen com objectiu impedir que la dona ovule, i per tant que no es produïsca la fecundació, per altra banda cal saber que no protegeixen de les infermetats de transmissió sexual, ni de la sida. Aquestos mètodes tenen a la base de la seua composició dues hormones sexuals, els estrògens i els progestàgens. Si vas a començar a utilitzar-los, es requereix d’una valoració mèdica prèvia, d’aquesta manera els professionals descartaran possibles contraindicacions i t’aconsellaran la millor opció d’acord amb la teua edat i la teua situació personal. A continuació et mostrem sis mètodes hormonals per a que pugues estar ben informat.

urgencia 1

L’anticoncepció d’urgència o píndola del dia després, és un tractament hormonal a base de progesterona, que s’utilitza després d’una relació sexual, en la que no s’han utilitzat mètodes d’anticoncepció o ha hagut alguna incidència en el seu ús, com pot ser el trencament del preservatiu.

Com el seu nom indica, és un mètode contraceptiu d’emergència, per tant és d'ús ocasional i només s’ha d’utilitzar en les situacions d’urgència real. Aquesta píndola prevé de l’embaràs però no ofereix protecció per a la sida ni les infermetats de transmissió sexual.

S’utilitza en cas de:

-Relacions sexuals sense mètode contraceptiu

-Incidència amb el preservatiu: ruptura, retenció del preservatiu a la vagina...

-Poca eficàcia dels contraceptius hormonals per malaltia, interacció amb altres fàrmacs o mal us.

-Expulsió de l’anell o del DIU

-Oblit de mes de 24h del pegat hormonal

-Retirada temporal del anell durant mes de 3h

-Violació

-(…)

Cal prendre el tractament el més aviat possible i abans de 3 dies (72 hores) de la relació amb risc,  per a que l’eficàcia siga la més alta. De tota manera, aquest tractament pot ser útil fins als cinc dies (120 hores) després de la relació. Es convenient que vages al centre de planificació familiar mes proper o als serveis d’urgències d’un hospital.

Subcategorías

XTú Joventut de Puçol

logo gray

Connecta amb XTúPuçol

Subscriu-te al newsletter per a rebre l'últim en novetats de Puçol!

  • Per a estudiants
  • Per als que busquen treball
  • Per als que ho volen tot

Contacte

Plaza Joan de Ribera, s/n 46530 Puçol (Valencia)
Teléfono: 650 858 151
Fax: 961 464 556

Necessites ajuda?

Si tienes cualquier pregunta o sugerencia, no dudes en ponerte en contacto con nosotros.

Plaza Joan de Ribera, s/n 46530 Puçol (Valencia)
Teléfono: 650 858 151
Fax: 961 464 556