Com influeixen les drogues en el cervell?

61 influencia

Com sabem el cervell humà és únic, és una de les parts del cos més complexes i delicades que tenim; del cervell depenen els nostres sentiments, pensaments, la nostra manera de relacionar-nos amb els altres… durant les 24h del dia. Sense cervell no hi ha ningú que governe! La maquina del nostre cos controla tot el que podem fer, açò es deu gràcies als més de 100 milions de cèl·lules nervioses que se situen entre el cervell i la medul·la espinal. Les drogues són substàncies químiques que interfereixen en la comunicació del cervell i afecten a la manera en aquestes cèl·lules nervioses envien i reben els missatges.

26 Nov 2012 0 comment
(0 votos)
 
Com influeixen les drogues en el cervell?

Aquest tipus de cèl·lules són les neurones, i són les encarregades de transmetre tota la informació des d'una part del cos a una altra (per exemple, des de moure el braç o la cama, fins a les emocions que sentim a l'haver-hi obtingut bones notes), gràcies a l'alliberament d'unes substàncies químiques denominades neurotransmissors. Doncs bé, les drogues actuen influint sobre les accions dels neurotransmissors, enganyant d'aquesta manera al nostre cervell.

Al cervell, tenim diferents tipus de neurotransmissors i cadascú d'ells té al seu torn els seus particulars efectes; les drogues podran interferir en un o diversos d'ells. Els tipus de neurotransmissors són:

-Adrenalina: activa el teu cos, et sents més alerta i més segur de tu mateix.

-Dopamina: provoca sensacions de plaer i felicitat, també es troba involucrada en els processos de la memòria, del pensament i del moviment.

-Serotonina: Influeix en l'estat d'ànim, en els cicles del son, la gana i la regulació de la temperatura basal.

-GABA: té un efecte tranquil·litzador i de reducció del dolor

-Substància P: transporta l'estímul del dolor

-Endorfines: Disminueixen el dolor.

-Anandamida: influeix en el funcionament de la coordinació, l'equilibri i la memòria.

estimulantes 2

Les drogues a més d'influir en aquestos neurotransmissors, també influeix en les àrees del cervell on es troben eixos transmissors, com per exemple el processament de la informació sensorial o l'àrea per a la formació del record…

Cal afegir que una de les àrees claus del nostre cervell és l’anomena’t centre de reforç, en el que es localitza la dopamina. Aquest neurotransmissor, al costat del centre de reforç són claus, és a dir són els responsables de les sensacions agradables que experimentem després de les accions. Per exemple, quan mengem o practiquem sexe, es generen una sèrie de sentiments positius que ens fan voler repetir eixa sensació tan plaent una vegada i una altra. Amb les drogues succeeix una cosa semblant, aquestes substàncies aconsegueixen alliberar uns nivells de dopamina més elevats dels que es segreguen de forma natural. Per això, després d'un consum, s'experimenten efectes molt positius i desitjos de repetir les sensacions, podent aparèixer un trastorn addictiu cap eixa substància.

Què passa si el cervell contínua consumint drogues?

Una vegada apareix el trastorn addictiu, es desenvolupen una sèrie de símptomes:

-Tolerància, es dóna quan l’ús repetitiu d’una substància fa que el consumidor haja d’augmentar la dosis per aconseguir els mateixos efectes.

-Dependència física o psicològica, una vegada es desenvolupa la tolerància, pot aparèixer o no la dependència, en funció de la droga. Aquesta es manifesta per la necessitat imperiosa de consumir la substància. Apareixen senyals i molèsties físiques o psicològiques quan no es consumeix o quan la dosis de consum es redueix, la qual cosa fa que es necessite la substància.

-Síndrome d’abstinència, apareix quan es retira el consum d’una substància a un organisme que ja s’havia acostumat a eixe patró de consum. Per aquesta retirada brusca de la substància, es produeix una sistematologia física i psicològica, el que dificulta desenganxar-se de les drogues.

Aquestos símptomes dependran del tipus de substància, de la quantitat consumida, la via d’administració, la personalitat del individu i del ambient social que rodeja el consum de la droga.

 brazo encadenado

Última modificación Jueves, 15 Diciembre 2016 14:53

XTú Joventut de Puçol

logo gray

Connecta amb XTúPuçol

Subscriu-te al newsletter per a rebre l'últim en novetats de Puçol!

  • Per a estudiants
  • Per als que busquen treball
  • Per als que ho volen tot

Contacte

Plaza Joan de Ribera, s/n 46530 Puçol (Valencia)
Teléfono: 650 858 151
Fax: 961 464 556

Necessites ajuda?

Si tienes cualquier pregunta o sugerencia, no dudes en ponerte en contacto con nosotros.

Plaza Joan de Ribera, s/n 46530 Puçol (Valencia)
Teléfono: 650 858 151
Fax: 961 464 556