Depressors del Sistema Nerviós Central

65 depresoras

Les drogues depressors es caracteritzen per la seua capacitat de baixar la efectivitat del funcionament orgànic i psíquic del cervell, és a dir, fer que les nostres funcions siguen més lentes en tots els seus aspectes. Els seus efectes poden anar des de la desinhibició fins al coma.

27 Nov 2012 0 comment
(0 votos)
 
Depressors del Sistema Nerviós Central

Dins d'aquest grup de drogues troben:

-Alcohol.

-Opiacis (morfina, heroïna, codeïna metadona).

-Hipnòtics i tranquil·litzants (benzodiazepines i barbitúrics).

-GHB

L'alcohol: és una substància que produeix desinhibició emocional i de la conducta en un primer moment, però la veritat és que, després del seu consum i aquestos efectes, es produeix una sensació d'endormiscament junt a una descoordinació motora. Esta droga és legal i s’aconsegueix fàcilment en el nostre país, no obstant és perillosa i pot generar una gran addicció. Com més primerenca siga l'edat a la què es comença a consumir, més probable és que apareguen alguns problemes físics i psicològics i que es desenvolupe l’alcoholisme. L’alcohol interfereix en el creixement, la nutrició i el desenrotllament de la personalitat, per això és important controlar el seu consum.

Als cinc minuts de consumir una beguda alcohòlica, esta ja arriba al reg sanguini, produint-se la seua concentració màxima en sang entre els 25 i 90 minuts. Cal tindre en compte que, la quantitat d'aliment present en l'estómac és un factor que influeix en la velocitat d'absorció de l'alcohol.

-Les conseqüències de l'abús de l'alcohol a curt termini poden ser: irritació de l'estómac, insomni, disminució de la capacitat de concentració, dificultat de coordinació i equilibri, familiaritat excessiva, marejos/boçades, irritabilitat, comportament des-adaptat… i inclús risc de coma etílic.

-Les conseqüències de l'abús de l'alcohol a llarg termini: problemes hepàtics, deteriore del sistema nerviosos central, insuficiència cardíaca, úlceres d'estómac, pneumònies, alteracions hormonals, crisi epilèptiques, hipertensions i anèmies, trastorns d'ansietat, problemes amb l'entorn sociofamiliar, etc.

L'alcohol es relaciona negativament amb les relacions sexuals i la conducció. D'una banda produeix despreocupació pels mètodes anticonceptius, produint-se d'esta manera un nombre més gran de casos d'embarassos no desitjats i de malalties de transmissió sexual. I per un altre, és un gran perill per a la carretera, ja que l'alcohol produeix: disminució de reflexos, trastorns motors, subestimació de la velocitat, pèrdua de l'agudesa visual, incoordinació, per la qual cosa el seu consum és incompatible amb la conducció. El límit màxim segons la Regulació General de Circulació és de 0.5gr./l d'alcohol en sang per a conductors generals i 0.25gr./l en aire exhalat. Per a conductors professionals i novells és de 0.3gr./l en sang i 0.15gr/l en aire exhalat.

Opiacis: és un tipus de droga derivada de l'opi que es caracteritza per ser analgèsica i tranquil·litzant. L'opi s'obté d'un tipus de rosella, concretament Papaver somniferum, que després de diferents processos químics es fabriquen els opioides. Aquestos en alguns casos tenen com a fi la utilitat medica (com la morfina i codeïna) i en altres, s'utilitzen per a l'abús recreatiu (com l'heroïna).

-La morfina, és un potent analgèsic sedant capaç de fer desaparèixer el malestar i el dolor. La disminució de dolor que produeix, incita a tornar-la a consumir, i a més, ràpidament, crea tolerància pel que cada vegada és necessari augmentar la dosi.

-La codeïna, produeix un efecte immediat d'eufòria i sedació, creant sensació de plaer i de disminució de dolors, acompanyat de sensacions de son. Es pot prendre de diverses maneres: per via oral, pastilles o productes farmacològics que la contenen

-L'heroïna, és la més coneguda, produïx un estat d’eufòria en un menor temps. Cap dir, que aquesta substància s’'aconsegueix després de l'acetilació de la morfina.

Es pot prendre per mitjà de diverses vies: injectada, fumada o inhalada. Els efectes són rapidíssims, entre els 3 i 5 minuts després de ser injectada o inhalada ja es perceben els sintomes, tenint una duració entre 3-6 hores.

drogues 1

-Els riscos de l'heroïna a curt termini són: aprimament, càries, anèmia, restrenyiment, insomni, inhibició del desig sexual, perduda de la menstruació, deshidratació de l'organisme, deteriore físic, falta d'higiene.
-Els riscos de l'heroïna a llarg termini són: infeccions diverses associades a condicions higienicosanitàries, complicacions pulmonars, alteració de la personalitat, problemes de memòria, malalties cardiovasculars...

-La metadona, s'utilitza per a frenar l'eufòria de l'heroïna i evita l'aparició del síndrome d'abstinència, alleuja l'ànsia de consumir opiacis. En l'actualitat s'empra en programes de desintoxicació i manteniment dels pacients dependents d'opiacis.

Hipnòtics i tranquil·litzants: aquest grup de substàncies, comprèn als ansiolítics, sedants i hipnòtics, que en general es coneixen com a tranquil·litzants. Per si mateixos presenten un davall risc, però el seu ús inadequat pot arribar a generar una gran dependència.

Els tranquil·litzants són els psicofàrmacs més empleats en l'actualitat per a controlar l'ansietat i els atacs de pànic. La tipologia pot variar des dels neurolèptics fins a les benzodiazepines com: diazepan, valium, tranxilium, orfidal, tranquimazin. La duració dels efectes varia entre 4-8 hores.

D'altra banda, els hipnòtics o barbitúrics, com: dalparan, stilnox, rohypnol, rubifen, etc. Poden actuar com a sedants i/o hipnòtics, anticonvulsius o anestèsics pel que són més perillosos i additius. La duració pot arribar a les 16 hores.

Per a l'obtenció d'estes substàncies, és necessària la prescripció mèdica, a més s'ha d'utilitzar únicament en el període pautat amb el professional , ja que un mal ús pot generar distints riscos per a la salut.

-Alguns dels riscos o efectes d'estes substàncies a curt termini són: somnolència, alteracions de la memòria, dificultats en la concentració, vertigen, aïllament, llenguatge distorsionat, canvis en l'estat d'ànim…

Mentre que els riscos a llarg termini per als tranquil·litzants són, la falta de motivació, ansietat, irritabilitat, problemes sexuals, augment de pes, coma… No obstant els efectes per als hipnòtics poden ser trastorns físics, hepatitis, depressió, descoordinació motora, etc.

GHB o èxtasi líquid: és una droga sintetitzada a partir d'una substància química utilitzada per a netejar circuits elèctrics. Encara que és una droga sintètica també es produeix en el cervell per mitjà de la síntesi d'un neurotransmissor anomenat GABA. A pesar de que, col·loquialment es coneix com “èxtasi líquid”, no té res a vore amb l'èxtasi, el GHB és un anestèsic depressor del Sistema Nerviós Central i no un estimulant. Recentment, aquesta substància s'ha començat a utilitzar amb fins recreatius i cal tindre en compte que, el marge que existeix entre una dosi recreativa i una dosi tòxica és molt xicotet, incrementant el risc d'intoxicació greu i la possible inducció de coma. Els seus efectes es palpen en 10-20 minuts i es mantenen entre 40 minuts i l’hora i mitja.

Alguns dels riscos a curt termini són: increment del sentit del tacte, orgasmes més intensos, augment de la sociabilitat, relaxació i tranquil·litat, nàusees, boçades, tensió muscular… i els riscos a llarg termini poden ser: alteracions respiratòries greus, convulsions i desmais, confusió, deliris, pèrdua de memòria remota, hipoventilació i mort, etc.

http://www.sxc.hu/pic/l/z/zi/zitherica/1092344_11063989.jpg

Última modificación Jueves, 15 Diciembre 2016 14:57

XTú Joventut de Puçol

logo gray

Connecta amb XTúPuçol

Subscriu-te al newsletter per a rebre l'últim en novetats de Puçol!

  • Per a estudiants
  • Per als que busquen treball
  • Per als que ho volen tot

Contacte

Plaza Joan de Ribera, s/n 46530 Puçol (Valencia)
Teléfono: 650 858 151
Fax: 961 464 556

Necessites ajuda?

Si tienes cualquier pregunta o sugerencia, no dudes en ponerte en contacto con nosotros.

Plaza Joan de Ribera, s/n 46530 Puçol (Valencia)
Teléfono: 650 858 151
Fax: 961 464 556